GAZIA

Osagaiak:
12 xafla aho-masa
1 katilu aza
Azenario bat
Kipula bat
1 apio-zurtoin
4 epel berde lau
2 saski arto gozo
basa-hosto freskoak
oliba-olioa
gatza
piperbeltza

Nola egin:
1- Moztu makila meheetan barazki guztiak, eta salteatu zartaginean lau koilarakada oliba-oliotan. Leuntzen hasten direnean basa-hostoak, artoa, gatza eta piperbeltza nahierara bota. Hartu plater bat hoztu dezaten.
2- Moztu aho-masa eta zabaldu zapi heze baten gainean, lehortu ez dadin. Jarri barazkiak zuregandik hurbilen dagoen masaren muturrean, tolestu ertzak barrurantz eta biribildu sendotasunez orea amaitu arte.
3- Jarri chiko rollak erretilu batean eta laberatu 180º-an 10-12 minutuz edo gorritzen hasi arte.


Osagaiak:
Barramundiren 4 zati, azalik gabe
2 artaburu (artoa)
2 koilarakada oliba-olio
2 kalabazin
1/3 katilukada menda-orri
2 koilarakada limoi
1 baratxuri-ale
2 pistatxo pikatu koilarakada
Limoizko ralladura
2 limoi-xerra
Gatza eta espeziak nahierara
Nola egin:
1- Piztu parrilla edo barbakoa, utzi su ertainean berotzen.
2- Nahi dugun tenperaturara iristen garen bitartean, zuritu eta garbitu mazorkak.
3- Kalabazinari maskorra kenduko diozu, eta, ondoren, 1 cm-ko lodierako zerrendatan txikituko duzu.
4- Parrilla beroa dagoenean, jarri mazokak eta utzi hor samurra eta karbonizatua jarri arte. Hori gertatzen denean, parrillatik kendu eta hozten utziko dugu. Orain, aizto baten laguntzarekin, artoaren aldea moztu eta ontzi batean gorde.
5- Parrillako sua igo, eta Barramundia gatzez eta piperbeltzez ondu (beste espezia batzuk ere erabil ditzakezu), zartagin handi batean jarri eta olioaren erdiarekin estali. Alde bakoitzetik kozinatzen utziko diogu prozesu horri, eta 2,5 eta 3 minutu bitarte har ditzake alde bakoitzeko.
6- Erabili zartagin txikiago bat pistatxoak txigortzeko, eta gorde beste ontzi batean
7- Katilu handi batean jarri kalabazina, menda-hostoak, gatza eta espeziak nahierara, erreserbatuta genuen artoa.
8- Hemen, limoi-zukua, baratxuri xehea eta gainerako olioa bota. Orain dena eta kito.
9- Platerean jartzeko, zatitu arraina eta entsalada plater bakoitzean, eta, ondoren, gehitu limoi-birringailua lehendik erreserbatuta genituen pistatxoekin.
10- Apaingarri batekin lagunduko diogu, bi limoi-xerrak ahaztu gabe.


Osagaiak:
Hojaldre-ore izoztuaren xafla bat
Saltxitxa edo 500 g txahalki txikitua
75 g gazta birrindua
Ketchupa edo tomate frijitua
Piperbeltz eta oregano pixka bat
2 azenario ertain
Mehe-mehe ebakitako kipula bat
Koilarakadatxo bat ezkai
Koilarakadatxo bat olio
Koilarakadatxo bat gatz
1 katilu ogi birrindua
Margotzeko arrautza bat
Nola egin:
1- Piztu labea eta jarri aurretik 200 °C-an.
2- Hori egin ondoren, betegarria prestatzen hasiko gara.
3- Azenarioa garbitu eta garbitu. jarri zartagin batean su ertainean, gatza eta piperbeltza bota, eta utzi sutan 5-10 minutuz.
4- Azenarioa prestatzen dugun zartagin berean. Jarri kipula olio, gatz eta piperbeltz pixka batekin. Egosketaren erdian dagoenean, ezkaia, gatza, oreganoa, piperbeltza bota eta ondo nahastu.
5- Zartaginean dagoena prestatzen amaitzen da.
6- Katilu handi batean, nahastu haragia azenarioa eta ogi birrindua prestatzearekin. Dena bota eta eskuekin nahastu.
7- Ondoren, gehitu tipula zartaginean zeuden espezieekin; nahastu berriro.
8- Ondoren, haragia lau zatitan banatuko dugu, eta lau film-paper zati izango ditugu, eta hostorearen masaren luzera bereko zilindroak eratuko ditugu. Orain, gure “etxeko saltxitxak” erditik zatitu eta hostopilaren gainean jarriko ditugu.
9- Hostopila luzatu eta haragia saltxitxa moduan jarriko dugu (zuk pakete-saltxitxekin egiten badituzu, hostopilaren masan jarri ketchupa eta gazta birrindua, eta hor saltxitxak jartzen badituzu).
10- Ondoren, biribildu hostorearen masa zilindro bat osatuz. Eta zigilatu baino lehen, ertza arrautza nahasiarekin busti behar da; horrek ondo ixten lagunduko dizu.
11- Moztu zilindro bakoitza 7 edo 8 zati lortzeko moduan.
12- Orain, erretilu edo lata batean jarriko ditugu, aurrez koipeztatuta laberatzeko, itsats ez daitezen. Sartu labean 15-20 minutuz, edo gorritu arte.
13- Hozten utzi eta zerbitzatu. Nahi baduzu, kétchupa aukera bikaina da horretarako.


GOZOA

Osagaiak:
6 zuringo
Gatz apur bat
230 gramo azukre findu
Koilarakadatxo bat ozpin zuri
Banilla-esentziaren koilarakadatxo erdia
2 koilarakadatxo maikena

Nola egin:
1- Australiako pavlova prestatzeko egin behar duzun lehenengo gauza da labea 200 ºC-an berotzea. Gero, koipeztatu gozogintzarako molde bat, eta estali labean egiteko paperarekin, baita espraiaz koipeztatuta ere, janaria prestatzeko.
2- Dena prest duzula, irabiatu zuringoak gatz pixka batekin, apartsuak ikusi arte. Horrela, etxeko merengea prestatzen hasiko zara.
3- Irabiatzeari utzi gabe, azukrea, ozpin zuria eta banilla-esentzia gehitzen ditu pixkanaka. Loditasun lodiko nahasketa bat lortu behar duzu. Osagaiak integratutakoan, gehitu pixkanaka irina eta mugitu gabe. Nahasketa prest dagoela jakingo duzu mokoak sortzen direnean eta masa ez dela erortzen ontziari bira ematean.
4- Bota pavlovaren nahastea labeko paperez estalitako labe-erretilura, forma zirkularra emanez eta erdian hutsune bat utziz gero bete ahal izateko. Koilara batekin edo pastel-mahuka batekin egin dezakezu hori. Eman su 10 minutuz, eta, denbora igaro ondoren, jaitsi tenperatura 130 °C-tik, eta erre tarta pavlova ordubetez.
5- Labekatze-denbora igaro ondoren, itzali labea, baina ez kendu indioilar australiarra, utzi barruan hozten ireki gabe. Hoztutakoan, bete tarta krema irabiatuarekin eta fruta freskoarekin (marrubiak). Ikusten duzunez, pavlova tartaren errezeta oso sinplea da, eta aldaera asko ditu, gehien gustatzen zaizunarekin bete baitezakezu.


Osagaiak:
8 koilarakada gurin gatz
1/2 katilukada azukre pikortsu
1 gorringo
Banilla-koilarakadatxo bat
2 koilarakada esne
225 gramo glas azukre
2 koilarakada esne
1 zuringo arrautza
Elikagaien koloratzailea, arrosa kolorekoa
1/2 katilu mugurdi-marmelada
Koko birrindua
1/2 katilukada irin, edozein erabileratarako
Legamia-koilarakadatxo bat hauts

Nola egin:
1- Gailetetarako, berotu labea 350 gradutara.
2- Bol batean, nahastu gurina eta azukrea. Eskuzko irabiagailu baten edo batagailu elektriko baten laguntzaz, ondo nahastu.
3- Gehitu arrautza-gorringoak eta banilla. Nahastu berriro osagai guztiak.
4- Orain, gehitu gari-irina eta hautsa labean egiteko.
5- Gehitu esnea eta jarraitu nahasten.
6- Zabaldu orea eta atera gaileten forma.
7- Eraman labera 16 bat minutuz eta atera pixka bat gorrituta daudenean.
8- Ondoren, jarri galletak saretan, betegarria prestatzen den bitartean.
9- Betetzeko, nahasi glass azukre pixka bat esnearen ondoko ontzi batean, gehitu arrautza-zuringoa eta jarraitu nahasten loditasun lodi eta distiratsua lortu arte.
10- Gehitu koloratzailea eta nahastu berriro.
11- Azkenik, galleta bat hartu, eta pastel-mahuka batekin, egin marmelada-zerrenda bat erdian. Ondoren, jarri ertzak fondant pixka batekin eta, azkenik, zabaldu koko birrindua gainazalean.


Osagaiak:
2 katilu irin.
2 koilarakadatxo legamia-hauts
1/4 gatz-koilarakadatxo
2 arrautza handi
1/2 katilukada gurin giro-tenperaturan
3/4 katilu azukre
Banilla-estraktuaren koilarakadatxo bat
1/2 katilu esne

Txokolatea eta kokoa glasatzeko:
2 katilu glass azukre
1/3 kakao-hauts
3 koilarakada gurin
1/2 katilu esne
Katilu birrindu bat

Nola egin:
1- Berotu labea 180 °C-an. 20 cm inguruko molde karratu bat koipeztatuko dugu. Erabili eta botatzeko aluminiozko moldea erabil dezakegu, gero mozten erraza izan dadin.
2- Bol batean irabiatu gurina eta azukrea irabiagailu elektriko batekin, gurina zuritu eta azukrea disolbatu arte.
3- Arrautzak banan-banan gehitu eta ondo irabiatu, dena ondo nahastu arte. Gehitu banilla eta nahastu.
4- Beste bol batean irina, legamia hautsa eta gatza botako ditugu.
5- Irin-nahasketaren erdia bota eta ondo integratuko dugu gurin-nahastean, gero katilu-erdi esne eta, azkenik, gainerako irina.
6- Nahastea moldean bota, eta uniformeki banatu, espatularen laguntzarekin.
7- 30 minutu laberatu, eta bizkotxoa zulatu, garbi ateratzen dela egiaztatzeko.
8- Utzi moldeko bizkotxoa hozten 5 minutuz, eta, gero, moldetik atera hozten.
9- Hoztu ondoren, gehien gustatzen zaigun tamainako laukitxotan moztu, ontzi hermetiko batean gorde eta hozkailuan utzi, gutxienez 2 orduz.